Höst – då jublar tjuvarna

Hösten är sällan så där mysig och färgsprakande som på film.
Den grå verkligheten är ofta just det: grå. Regnig, blåsig, mörk och grå.
Att se soliga semesterbilder från varmare breddgrader kan kännas provocerande när man sitter på en buss full av snuviga människor och scrollar igenom sina sociala medier för att få tiden att gå.
Kanske är enda trösten just då att det snart kommer att vara du som lägger upp lika soliga semesterbilder?

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Trygg-Hansa
L

jusglimtarna under det mörka vinterhalvåret stavas för många svenskar höstlov och jullov.
Att fly ruskvädret för en stund är vanligt – en ny Novus-undersökning visar att 4 av 10 svenskar planerar att resa någonstans inom de närmaste fyra månaderna.
Men det är långt ifrån alla som tar höstlov.
Vinterhalvåret är inbrottstjuvarnas favoritsäsong – och vecka 44 är en av de mest inbrottstäta veckorna på hela året.
Vilka risker finns det med att dela med sig av sin semesterresa på sociala medier?

 

– Oktober, november och december är högsäsong för inbrott, berättar Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Han är engagerad i organisationen Samverkan mot brott, där bostadsinbrott har ett huvudfokus, och har noga följt utvecklingen under senare år.
Det är främst två anledningar till varför inbrotten ökar just under höstmånaderna:
– Dels för att det är mörkt stora delar av dygnet. Dessutom har snön kanske inte hunnit komma än, så tjuvarna behöver inte oroa sig för att lämna fotspår.
Vilka är det som ligger bakom inbrotten då?
Håkan Franzén pratar om tre olika kategorier av inbrottstjuvar:

HåŒkan FranzéŽn, hemmets försäkringsexpert påŒ Trygg-Hansa. Foto: Sofia Nahringbauer HåŒkan FranzéŽn, hemmets försäkringsexpert påŒ Trygg-Hansa. Foto: Sofia Nahringbauer
Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa. Foto: Sofia Nahringbauer

– Den första kategorin är tillfällighetstjuven. Det kan vara någon som passerar ett hus och ser att altandörren står öppen. Den andra kategorin är personer som gör brottsliga handlingar för att exempelvis finansiera sitt missbruk.
Den sista, och överlägset största kategorin är de professionella tjuvarna.
Inbrottsligorna.
– Polis och försäkringsbolag är idag ganska överens om att den organiserade brottsligheten står för över 50 procent av inbrotten, säger Håkan Franzén.

Fakta
Så skyddar du ditt hem från inbrott

· Organisera grannsamverkan med polisen och dina grannar.
· Ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr.
· Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster bör även vara försedda med lås.
· Vidarekoppla hemtelefonen till mobilen så att någon svarar när det ringer.
· Ställ in en timer på lamporna.
· Lämna gärna leksaker och dylikt på tomten.
· Dra inte för gardiner och persienner, då ser huset igenbommat ut.
· Be grannen att ta hand om posten. Om du är villaägare – ta bort växtlighet som ligger nära huset. I skydd av denna kan tjuven ta sig in ostört.
· Installera utomhusbelysning med rörelsevakt. Gärna mot ytterdörr, altandörr och lågt liggande fönster.

De två första kategorierna tjuvar är relativt enkla att skydda sig mot. Ordentliga lås kommer man långt med – under förutsättning att man inte råkar lämna fönster eller dörrar öppna. Även ett larm kan ha viss effekt.
Den tredje kategorin är dock svårare.
– Inbrottsligorna är professionella. De har verktygen, tekniken och kunskapen och lär sig hela tiden nya metoder. Sverige är ju ett väldigt öppet samhälle, bland annat genom offentlighetsprincipen. Det är bra på många sätt, men det är också något som kan utnyttjas för brottsliga syften, som bedrägerier och inbrott, säger Håkan Franzén.

Det är bra att vara medveten om hur många som kan ta del av din information och om risken att det kan få konsekvenser. Håkan Franzén, Trygg-Hansa

Novus-undersökningen visar att drygt 6 av 10 svenskar någon gång har oroat sig för inbrott i sin bostad. 76 procent av dessa – en klar majoritet – är mest rädda för att råka ut för inbrott när de är bortresta.
Nästan lika många tror att risken för inbrott när man är bortrest ökar om man delar med sig av resan på sociala medier.
Trots detta lägger många av oss gladeligen upp härliga bilder från stranden och checkar in på resmålet – även om vi kanske inte vet hur många som kan se det vi delar.

Young Women Travel Together Concept Young Women Travel Together Concept
Hur bra koll har du på vilka som kan se dina privata bilder?

– Folk är otroligt generösa med att dela med sig av sina liv i dag. Och om man inte har koll på vilka som kan se det man delar finns ju så klart en risk att den informationen hamnar i orätta händer, säger Håkan Franzén.
Han fortsätter:
– Det betyder inte att man inte ska våga dela något. Det är upp till var och en hur offentlig man vill vara, men det är bra att vara medveten om hur många som kan ta del av din information och om risken att det kan få konsekvenser. Dessutom kanske man inte heller måste berätta om hur härligt man har det på semestern i realtid, utan ett tips kan i så fall vara att i stället lägga upp bilder när man har kommit hem.

D

Det finns flera sätt att skydda sitt hem mot inbrott. Håkan Franzén beskriver det som en pyramid.
– Basen är grannsamverkan. Det är det absolut starkaste och viktigaste skyddet, en metod som verkligen funkar. Därefter kommer ett starkt skalskydd, det vill säga bra fönster och dörrar och ordentliga lås. På toppen av pyramiden kommer villalarm.

HåŒkan FranzéŽn, hemmets försäkringsexpert påŒ Trygg-Hansa. Foto: Sofia Nahringbauer HåŒkan FranzéŽn, hemmets försäkringsexpert påŒ Trygg-Hansa. Foto: Sofia Nahringbauer
"Basen är grannsamverkan. Det är det absolut starkaste och viktigaste skyddet, en metod som verkligen funkar", säger Håkan Franzén. Foto: Sofia Nahringbauer

Att råka ut för inbrott i bostaden är för många en traumatisk upplevelse. Det förekommer att inbrottsdrabbade inte orkar bo kvar i sitt hem efteråt.
Hur mycket ska man egentligen oroa sig?
– Inte alls. Man ska vara riskmedveten och se över vad man kan göra för att förebygga inbrott. Om man har sett över lås, övervägt ett larm och så vidare, men framför allt genom att tillsammans med sin grannar och polisen ha startat grannsamverkan – då ska man kunna känna sig trygg.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Trygg-Hansa